Göran 43 år
Mäns val i livet!

Kommunikation och mod!
- Grundbulten till alla relationsproblem är att vi inte kommunicerar med varandra – och det visar sig tydligt när vi ska gå skilda vägar i livet. Män som fegar ut beslutet att lämna en relation istället för att vara raka, ställer till en helvetes massa elände, säger Göran Holmberg, driftig VD på Factor Insurance Group i Stockholm

Själv gick han omkring i sitt 25-år långa äktenskap och blev alltmer frustrerad, men visste inte varför. Han var oerhört kreativ i jobbet, men blev tillslut en ”husmes” hemma. Han saknade modet att stå upp för den han var.

- Jag skilde mig inte för att jag inte älskade min före detta hustru. Henne kommer jag att älska hela mitt liv. Men jag kunde inte tala om hur jag ville ha det – och då trodde hon att det var på ett visst sätt.

- Det ledde till att jag kände mig fel, ibland förlöjligad och så blev jag missnöjd. Och efter det kom då den frustration som inte förstod vad den handlade om.

Tiden gick och familjen levde ”som vanligt”, men någonting pågick inom honom och på en fest fick han en för honom okänd tjej till bordet. Den första känslan när de började prata med varandra var förvåning.

- Plötsligt satt där en kvinna och sa saker som jag själv undrade varför ingen annan tidigare sagt, säger Göran.

Han blev både rädd och fascinerad. Sedan blev det som en magnet som det inte gick att hålla sig ifrån.

- Jag mötte en kvinna som i sinnet är något alldeles exceptionellt och kände att den här båten får inte gå utan att jag är med!

Men att välja att lämna ett långt äktenskap för en ny kärlek är inte gjort på en kafferast. Det är svårt, man är som två sammanväxta trädstammar. Och det gör ont att skilja dessa åt.

- När man i sin egen person kommer till ett läge då man säger att ”Nej, nu ställer jag mig upp och talar om hur jag vill ha det”, anar man nog inte vilka konsekvenser det kan få.

Det är då vi män vill backa och tro att allt blir bra – om jag bara blir som ”vanligt”. Men när man kommit till en viss punkt så kan man inte gå tillbaka till utgångspunkten - och heller inget Göran vill rekommendera. Han har alltför många gånger sett och hört hur det kan bli.

- Så fort ni är på fest och din fru tagit tre drinkar kommer du att få äta upp det som hänt trettiofem år framåt. Det kan bli en relation som präglas av ”plats i korgen”!

Han tror att kvinnor är tydligare och rakare i sina val. En tjej kan hoppa ut genom ett fönster och sedan plocka ihop sina pinaler – medan män sällan vågar lämna ett isflak förrän han kollat att det andra bär.

- Män försöker stå på två isflak samtidigt – och sen ramlar vi i vattnet. När man väl trillat i gäller det att välja vilket isflak man ska klättra upp på.

Göran valde att gå framåt i sitt liv – och hoppa på båten. Under en period var det mesta trassligt både i relationerna och med boende. Tillslut valde han att bo själv en period.

- Det har varit en tuff resa. Hur är det man säger; det som inte dödar mig stärker mig – och när man kommer ur det är man en jävligt mycket bättre människa!

- Idag är jag en helt annan person. Jag värderar andra saker, vågar tala om vad jag vill. Jag vågar vara jag. Den största vinsten är att jag inte är två – jag är en person, säger Göran och ser både glad och lycklig ut.

Görans råd:
  • Var ärlig mot dig själv
  • Var inte ”snäll” och tro att du ska hjälpa den andra att bli självständig
  • Smutskasta aldrig din partner inför någon
  • Låt inte pengarna bli en källa till ovänskap vid uppdelning
  • Var generös – hellre än att slåss om varje liten pinal
  • Relationen är mycket viktigare än pengarna
  • Flytta inte ihop - bo ensam en period